27 ianuarie 2009

Regula de 3

Când ești în natură sau te afli într-o situație de supraviețuire trebuie să știi regula de 3. Tot ce faci se desfășoară în raport cu această regula.

Regula zice asa:
3 minute fără aer până creierul suferă daune permanete (deces)
3 ore fără adăpost în condiții extreme (până la instalerea hipormiei sau efectelor cauzate de căldura excesiva).
3 zile fără apă.
săptămâni fără mâncare.

Cunoscând această regulă vei știi care îți sunt prioritățile. In functie de organizmul fiecaruia dintre noi, putem rezista mai mult sau mai putin in anumite situatii. Deci acele cifre nu sunt batute in cuie. Sunt un reper.

În mod normal oriunde te vei duce, primul lucru pe care este bine să îl faci este să aprinzi focul și să asiguri lemne suficiente până cel puțin a doua zi. După ce ai aprins focul, următoarea prioritate este să pregătești adăpostul (cort, foaie de cort, etc.). Dacă ești într-o situație extremă urmatorul pas este să îți asiguri apa. Dacă ești doar la o ieșire la aer, atunci continui să te simți bine :-)

[edit 02.03.2009] 
Yety a scris un articol foarte detaliat despre regula de 3. Ve recomand să-l citiți. Articolul este aici.

3 comentarii:

  1. Foarte corect !!!!!!!!
    Iti recomand sa citesti "SAS Survival Handbook" de John Lofty Wiseman si "Survive! essential skills and tactics to get you out of anywhere - alive" de Les Stroud ( www.amazon.com).
    Sau daca vrei ceva in romana (practic un rezumat tradus si fara prea mari adaugiri din partea autorului ) : "Manual de supravietuire" de Serban Derlogea ( mai slab calitativ , dar singura scrisa in romana ) www.amaltea.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu ne-am apucat noi sa traducem cartea? ;) Nu e imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imposibil nu e. Dar e treaba aia cu drepturi de autor, pe urma sa gasesti o tipografie care sa vrea... chestii multe. Si momentan toti suntem incepatori asa ca nu as indrazni sa ma dau mare cu ceva ce nu stiu. Eu ma gandesc la un site daca vad ca sunt mai multi interesati. Eu sunt de parere sa fie gratis. M-am saturat sa dau bani pentru orice placere.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.